Ten eerste, wat is social proof?
Een juiste omschrijving van social proof is: ‘Bewijs dat andere consumenten enthousiast zijn over je product.’ Het is een psychologisch fenomeen waarbij mensen zich verbonden voelen met de acties van anderen, ervan uitgaande dat het wenselijke gedrag wordt uitgevoerd. Potentiële klanten baseren hun oordeel dus eigenlijk deels op dat van anderen!
Een voorbeeld: welke social page zou je sneller gaan volgen? Een pagina met slechts enkele volgers, of een met enkele duizenden volgers? Duidelijk.
Hoe kan ik social proof toepassen?
Met social proof voeg je elementen toe aan bijvoorbeeld jouw landingspagina of productpagina, waarmee je laat zien hoe enthousiast andere consumenten zijn over jouw product. Hiermee trek je potentiële klanten over de streep om ook een aankoop te doen. Dat wil je.
Je kunt social proof op veel verschillende manieren toepassen. In dit artikel lichten we 6 basistypen uit.
- Klanten: maak slim gebruik van jouw klanten door middel van testimonials of case studies.
- Experts: social proof van bekende experts in jouw branche helpt potentiële klanten overtuigen.
- Bekende mensen: influencer-marketing is hot. Zien consumenten jouw producten bij een bekend persoon? Bingo, dit zal mensen overtuigen van je product.
- Grote groepen: hier komt het voorbeeld van het aantal volgers op social media terug. Als veel mensen fan zijn van jouw bedrijf, krijgt een potentiële klant het gevoel dat ze iets missen en dat het zeker waardevol is.
- Vrienden: 50 van jouw vrienden liken Elevate Digital, dan moet je ons ook wel gaan volgen. Toch?
- Certificaten: met certificaten van een geloofwaardige derde partij ben je een deskundig bedrijf van hoge kwaliteit.
Voorbeelden van social proof
De vraag is niet of social proof helpt om jouw conversies een boost te geven, maar wel welke strategie je kiest om het gewenste resultaat te bereiken. Er is geen goed of fout, door veel te testen en optimaliseren kun je de juiste strategie uitstippelen voor jouw bedrijf.
Beoordelingen van klanten weergeven met een aantal sterren en daarbij ook specifiek benoemen hoeveel beoordelingen je hebt ontvangen.
Een stap verder is het toevoegen van klantcases op je website of uitgebreide beoordelingen, inclusief een persoonlijk stukje geschreven tekst en naam van de klant. Ruim 60% van de consumenten zou eerder tot een aankoop overgaan als een website klantreviews laat zien.
Doen dus!
Werk je voor bekende namen uit de branche? Deze kun je uitlichten op je website voor een vertrouwd gevoel.
Wat als je social proof nog niet kunt toepassen?
Misschien ben je pas net gestart met je business en heb je nog weinig klanten. Wat kun je dan doen om social proof toe te passen op je landingspagina’s? 4 tips.
- Accepteer dat je nog geen testimonials hebt. Verzin nooit zelf verhalen over je product of dienst.
- Geef je product of dienst gratis weg. Bedenk welke influencers er zijn in jouw branche en vraag ze om te testen en feedback te geven.
- In plaats van een influencer vragen om te praten over jouw bedrijf, zoek een quote van een bekend persoon dat jouw verhaal ondersteunt. Zo gaat het niet specifiek over jouw bedrijf, maar is de context wel relevant.
- Bloggen, bloggen, bloggen! Vraag bekende bloggers om een review te schrijven over jouw product of dienst.
Kortom, wees geduldig. Besteed veel tijd en energie aan het bouwen van je merk. Zodra je een trouwe fanbase hebt, kun je aan de slag met het uitbreiden van de social proof-elementen.
Weten welke dingen je juist wel moet doen?