fbpx

12 juli 2024 - Elevate Padeltoernooi     |     Meld je hier aan

Boost je website-traffic met Pinterest SEO

Kelly Schäfer | 5 min.

Pinterest SEO: het thema waar we deze keer bij stilstaan in onze driedelige SEO-serie. In deze serie gaan we in op nieuwe vormen van SEO. Het speelveld wordt allang niet meer beperkt tot traditionele zoekmachines als Google en Bing. De scope is véél breder. Dit komt doordat steeds meer platformen fungeren als zoekmachine. Door best practices toe te passen, verbeter je jouw rankings in ‘nieuwe’ zoekmachines als YouTube en Pinterest. Ook verover je met deze kanaalspecifieke SEO-optimalisaties de SERP van Google.

In deze blog gaan we uitgebreid in op Pinterest SEO. Waarom is Pinterest vandaag de dag the place to be? Hoe draagt SEO bij aan een betere vindbaarheid op dit kanaal? Hoe rank je ook binnen Google? Wat levert het op? Het antwoord op deze vragen lees je in deze blog.

Blog afbeelding

Dit is waarom Pinterest the place to be is

Pinterest is inmiddels niet meer weg te denken uit het social medialandschap. Met 459 miljoen maandelijkse gebruikers wereldwijd en rond de 3,5 miljoen gebruikers in Nederland is Pinterest vandaag de dag hét platform voor het opdoen van nieuwe ideeën en inspiratie.

Van het pinnen van recepten tot aan woonideeën. Duizenden thema’s zijn vertegenwoordigd met creatieve pins en kleurrijke borden. Dat Pinterest een enorme aanjager is van organisch verkeer is een feit. Daar wil je natuurlijk optimaal gebruik van maken.

Het medium is een krachtig marketingmiddel om als aanbieder top-funnel (‘See’-fase) zichtbaar te zijn in de reis die potentiële klanten afleggen. Pinterest is het platform om jouw doelgroep te inspireren met je eigen content en producten.

Allereerst: wat is Pinterest SEO?

Pinterest SEO is het optimaliseren van jouw Pinterest-profiel, pins en borden om meer organisch verkeer te genereren naar je website. Engagement-statistieken, zoals het aantal gepinde pins van jou, zijn hierbij key. In de basis moet je content relevant zijn voor de zoekcombinaties van je doelgroep. Waarom Pinterest SEO nog meer belangrijk is? In tegenstelling tot andere social mediakanalen worden de pin-URL’s gevolgd en geïndexeerd door Google. Zowel de beschrijving als de ALT-titel van de afbeelding worden gecrawld. Dit houdt in dat je naast betere vindbaarheid binnen Pinterest je met jouw pin ook goed rankt binnen Google Images.

Aan de slag met Pinterest SEO

Pinterest-gebruikers zijn op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie. Jij als aanbieder bent één van de velen. Je moet opvallen. Met Pinterest SEO zorg je ervoor dat je jouw pins zichtbaarder maakt bij je potentiële doelgroep. Maar hoe realiseer je de perfecte vindbaarheid en engagement? Hoe behaal je het uiteindelijke doel ‘meer organisch verkeer naar mijn website trekken’? Wij hebben een Pinterest SEO best practice-checklist voor je opgesteld.

Stap 1. Doe zoekwoordonderzoek binnen Pinterest

Als je ervaring hebt met SEO is zoekwoordonderzoek een bekend fenomeen voor je. Dit is het startpunt van iedere SEO-strategie. Waar zoekt de doelgroep naar binnen het kanaal en op welke zoektermen wil ik (in dit geval met mijn pin) zichtbaar zijn? Dit breng je in kaart voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Hoe doe je zoekwoordonderzoek binnen Pinterest?

 • De auto-complete-functie in de zoekbalk van Pinterest. Vul je zoekterm in gerelateerd aan jouw pin, maar druk nog niet op ‘Enter’. Er verschijnen verschillende suggesties om te gebruiken.
 • Maak je zoekopdracht specifieker met Guided Search. Nu klik je wel op ‘Enter’. Onder jouw zoekopdracht verschijnen suggesties met gekleurde indicatoren die gerelateerd zijn aan jouw zoekwoord. Hierop klik je door om nieuwe combinaties te vinden.

De checklist om je Pinterest-kanaal te optimaliseren voor SEO

Nu je keyword research hebt gedaan, ga je voorbereid aan de slag. Je creëert verschillende borden waarin je pins onderbrengt. Zo maak je het gemakkelijk voor de bezoeker om in een bepaald thema inspiratie op te doen. Deze borden geef je een pakkende titel, voorzien van het meest relevante zoekwoord. Ook in de omschrijving van het bord gebruik je jouw belangrijkste zoektermen en vertel je wat voor soort pins er te vinden zijn binnen dit bord.

Je pin optimaliseren voor SEO

 • Optimaliseer de titel met je meest relevante keywords.
 • Maak een pakkende beschrijving met je belangrijkste keywords.
 • Gebruik relevante keywords in je hashtags.
 • Optimaliseer de bestandsnaam en ALT-tekst op je belangrijkste keywords.
 • Plaats een URL naar je website (bijvoorbeeld naar een productpagina).

Naast het optimaliseren van je pins zijn er meer elementen belangrijk voor een goede ranking binnen Pinterest:

 • Pin consistent en regelmatig. Pinterest houdt van nieuwe content.
 • Volg ook andere kanalen. Pinterest houdt van actieve profielen.
 • Pin ook pins van anderen. Pinterest houdt van actieve profielen.

Op een rij: dit is waarom je Pinterest SEO in je marketingstrategie wil integreren

Een geoptimaliseerd Pinterest-kanaal kent alleen maar voordelen. Eén van de belangrijkste zaken die je ervoor nodig hebt om dit te realiseren, is tijd. Wij raden aan die tijd te investeren en SEO toe te passen op jouw Pinterest-kanaal. Waarom? Lees alle voordelen en oordeel zelf.

 • Pins hebben een lange levensduur. Jouw content verdwijnt dus niet van de tijdlijn.
 • 8 op de 10 mensen op Pinterest hebben een koopintentie, maar willen eerst inspiratie opdoen. Voor deze mensen wil je zichtbaar zijn.
 • Pinterest heeft miljoenen gebruikers in Nederland.
 • Jouw pins worden ook getoond binnen Google, waardoor je ook in deze zoekmachine vindbaar bent.
 • Pinterest fungeert als een digitale etalage waar je jouw producten op een visuele manier weergeeft en daarmee mensen inspireert.
 • Het belangrijkste: Pinterest SEO is de perfecte manier om nóg meer organisch (gratis) verkeer naar je website te genereren.

Wil jij aan de slag met Pinterest SEO?

Ben jij een ondernemer die al een Pinterest-kanaal met content heeft, maar die nog niet SEO-geoptimaliseerd is? Denk je erover om een kanaal op te zetten voor jouw bedrijf? Spar met ons.

Ja, ik wil met jullie sparren

Verder lezen.

30/11
Businessrelaties verbeteren? Corporate gifting is het geheim!
Isabelle van Dijk | 4 min.
Lees verder →
13/12
8 tips om eenvoudig je bereik te vergroten met Spotify Advertising
Isabelle van Dijk | 5 min.
Lees verder →