Volg ons
  • Cases
    Tile img
    OIDIO

    OIDIO verkende marktkansen met een B2C-strategie voor B2B via een internationale programmatic display-campagne. Deze aanpak leverde waardevolle data en een gedetailleerd doelgroeprapport op, waarmee OIDIO een gerichte strategie kon ontwikkelen voor verdere marktbenadering.

    Tile img
    Marie-Stella-Maris Foundation

    We moderniseerden de website met een frisse branding, verbeterde gebruikerservaring en WCAG AAA-standaard als doel. Het hoogtepunt is een nieuwe donatiepagina die de waarde van donaties duidelijk maakt en de conversie verhoogt.

    Er valt nog meer te ontdekken

    Succes kan in veel verschillende vormen voorkomen. Hoe het er voor jouw merk uitziet, ontdekken we samen.

    Bekijk alle cases
  • Diensten
  • Evenementen
    Elevate presents
    Kom langs bij onze stand

    Ontmoet ons bij de Webwinkel vakdagen 2025

    Elevate Live presents
    Marketing Automation

    AI event over automatiseringen binnen jouw marketingstrategie.

    Elevate Live presents:
    The Future of E-commerce Data

    Laat je meenemen in de wereld van e-commerce insights en datawarehousing

    Tile img
    Dutch Search Awards 2024
    Bekijk evenement
  • Over ons
  • Contact

Buyer persona-onderzoek: van onschatbare waarde voor succes

Duidelijke buyer persona’s zijn vaak een ondergesneeuwd kindje. Dat vinden wij gek, want hoe kun je je jouw marketingactiviteiten succesvol inzetten als een goed beeld van jouw potentiële klant ontbreekt? We beantwoorden drie simpele vragen over buyer persona’s, waardoor voor jou de waarde van een goed buyer persona-onderzoek duidelijk wordt. Dit is de eerste stap voordat je naar buiten treedt met jouw boodschap, producten of diensten. Ook geven we je een voorbeeld van een buyer persona-template, zodat je direct aan de slag kunt. Maar first things first, want:

Auteur Kelly Schäfer
Leestijd 2 min.
Datum 28 juli 2023

Wat is een buyer persona precies?

Een buyer persona is een diepgaande beschrijving van je ideale klant en zijn of haar bijbehorende kernwaarden. De buyer persona is hypothetisch, maar je stelt deze zo realistisch mogelijk op, want deze moet een ‘echt persoon’ symboliseren. Bij al je ideeën en al je acties houd je je buyer persona in het achterhoofd en stel je jezelf altijd de vraag: “sluit dit aan bij mijn persona?” Deze ‘persoon’ is tenslotte degene voor wie je het doet.

Tony Zambito, de bedenker van de buyer persona zei het volgende:

“Buyer Persona’s are research-based archetypal (modeled) representations of:

Who buyers are,
what they are trying to accomplish,
what goals drive their behavior,
how they think,
how they buy,
why they make buying decisions,
why buyers decide to buy,
where they buy.”

Heldere taal toch? Maar…

 

Waarom is een buyer persona onderzoek dan zo belangrijk?

Het voornaamste doel van duidelijke buyer persona’s is dat je kunt inspelen op de aankoopbeslissingen van je potentiële klant. Wat drijft jouw koper? Wat zijn de behoeftes in zijn of haar leven? Hoe ziet hun koopgedrag eruit, wat beïnvloedt dit gedrag en wat speelt er allemaal in hun hoofd? Als je dit niet weet, is de kans groot dat er een mismatch is tussen wat jij doet en wat jouw buyer persona wil. Zorg dat je hun gedachten kunt lezen en ze op hun wenken kunt bedienen. Tackle de angsten en problemen van jouw doelgroep door hen dé oplossing te bieden, namelijk: jouw product of dienst. Alleen dan is het mogelijk om te groeien.

 

Wat breng je tijdens een buyer persona-onderzoek allemaal in kaart?

Om een zo helder mogelijk beeld te krijgen van jouw buyer persona kijk je naar je huidige klanten en doe je onderzoek naar bepaalde gegevens. Maar welke informatie is van belang te verzamelen? We nemen ze stap voor stap met je door. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat de een buyer persona een consument is (B2C).

  • Demografische factoren. Hier vallen zaken onder als: geslacht, leeftijd, woonplaats, inkomen, opleidingsniveau en carrière
  • Doelen. Wat wil jouw klant graag bereiken en oplossen met jouw product of dienst? Wat vindt deze belangrijk?
  • Angst- en knelpunten. Wat zijn de angsten en pijnpunten van jouw koper? Waar loopt deze tegenaan, wat zit hen dwars?
  • Beïnvloedingsfactoren. Wie of wat beïnvloedt het aankoopproces van jouw klant?
  • Decision making units (DMU’s). Wie of wat geeft de doorslag om tot een daadwerkelijke aankoop over te gaan?
  • Online gedrag. Welke online communicatiemiddelen gebruiken zij voornamelijk? Dus via welke kanalen kun je jouw klant bereiken?

Als je dit in kaart hebt gebracht, raden wij aan de uitkomsten te visualiseren zoals wij hieronder hebben gedaan.

 

Een buyer persona-voorbeeld.

Nu je alle gegevens hebt verzameld, wil je het zó vormgeven dat jouw buyer persona overzichtelijk is en je in één oogopslag ziet wie dit is. Hieronder vind je een buyer persona-template die je na kunt maken in de huisstijl van jouw bedrijf.

Blog afbeelding

Buyer persona-onderzoek bij Elevate Digital.

Heb jij je buyer persona nog niet duidelijk in beeld? En kun je hierbij wat hulp gebruiken? Zodra onze samenwerking start, beginnen wij altijd met een interactieve sessie waar we de buyer persona’s van jouw bedrijf samen in kaart brengen. Jullie geven input over de huidige klanten en samen werken we dit uit tot perfecte persona’s waar we op verder kunnen bouwen. Alles om een perfecte start te maken en die groei te realiseren.

 

Ja, ik wil groeien

Vergelijkbare artikelen

Bekijk alle artikelen
Maak een succes van jouw channel met YouTube SEO
Maak een succes van jouw channel met YouTube SEO

In deze 3 delige SEO-serie gaan we in op het belang van SEO met betrekking tot verschillende online platformen en marketingtools. Deze week hebben we het over: SEO en YouTube! Hoe draagt SEO op dit kanaal bij aan een betere vindbaarheid en wat zijn de best practices om succesvol te zijn? Welke strategie is het beste en hoe optimaliseer ik mijn video’s? Al jouw brandende YouTube SEO vragen beantwoorden wij in deze blog!


Kelly Schäfer 4 min. 4 juni 2021
Nieuw: afbeeldingen in Google Search Ads
Nieuw: afbeeldingen in Google Search Ads

Wil je meer uit jouw zoekcampagnes halen? Dat kan nu! Google heeft namelijk een nieuwe functionaliteit toegevoegd: beeld extensies. Iets waar veel SEA specialisten al een poosje op wachten. Er gingen al geruchten dat deze mogelijkheid er aan zat te komen, maar nu is het zo ver. Marketeers verwachten dat het toevoegen van afbeeldingen veel gaat doen voor de prestaties van hun Search Campagnes. Een (aantrekkelijk) beeld maakt een advertentie nu eenmaal krachtiger. Maar hoe werkt het precies en waarom worden we hier zo enthousiast van? Lees dan vooral even verder.


Richelle Oostrom 4 min. 20 mei 2021