fbpx

6 juni 2024 — Bezoek ons op Emerce Digital Marketing Live!     |     Bekijk het programma

De kracht van WhatsApp- en SMS-automation in marketing

Kirsten van Ginkel | 6 minuten

E-mailmarketing is al geruime tijd een belangrijk onderdeel van marketingstrategieën voor bedrijven. Maar met de opkomst van nieuwe technologieën zoals WhatsApp- en SMS-marketing is er een groeiende trend in marketing automation ontstaan. Door het integreren van WhatsApp- en SMS-marketing in marketing automation kunnen bedrijven hun klanten op meer persoonlijke en directe manieren bereiken, terwijl ze tegelijkertijd tijd besparen en hun conversie verhogen. In deze blog ga ik dieper in op de voor- en nadelen van WhatsApp- en SMS-marketing als onderdeel van marketing automation en hoe bedrijven kunnen profiteren van deze opkomende trend in digitale marketing.

Blog afbeelding

Wat is automatisering?

Automatisering verwijst naar het gebruik van technologie en software om marketingprocessen en -activiteiten te automatiseren, te stroomlijnen en te beheren. Het omvat het implementeren van geautomatiseerde workflows, regels en acties om marketingtaken efficiënter uit te voeren. Automatisering stelt bedrijven in staat om gepersonaliseerde en gerichte communicatie met hun doelgroep te realiseren op basis van gedrags- en demografische gegevens.

Met automatisering kunnen taken zoals het verzenden van e-mails, het beheren van sociale media, het genereren van leads, het opvolgen van klanten, het meten van campagneresultaten én WhatsApp- en SMS-marketing geautomatiseerd worden. Het stelt marketeers in staat om op grote schaal te opereren en tegelijkertijd een persoonlijke benadering te behouden.

Het doel van automatisering is om marketingprocessen te stroomlijnen, tijd te besparen, de efficiëntie te verhogen en de effectiviteit van marketinginspanningen te verbeteren. Door gebruik te maken van geautomatiseerde workflows en gepersonaliseerde communicatie kunnen bedrijven gerichte marketingberichten leveren op het juiste moment, aan de juiste doelgroep, wat kan leiden tot hogere betrokkenheid, conversie en klantloyaliteit.

Automatiseringen voor diverse doeleinden

1. Leadgeneratie
Automatiseringen zet je in voor verschillende doeleinden. Je begint bijvoorbeeld met het instellen van een automatisering om klanten te bedanken voor hun aankoop en hen eraan te herinneren dat ze zich hebben aangemeld voor je nieuwsbrief. Je wil daarnaast ook een kortingscode aanbieden voor hun volgende aankoop. Deze automatisering zal worden verzonden naar klanten die voor het eerst bij je kopen en die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrief.

2. Retentie
Een andere automatisering die je wil instellen, is een follow-up na aankoop. Na een paar dagen wil je klanten een SMS- of WhatsApp-bericht sturen om te vragen hoe ze hun aankoop vinden en of ze feedback hebben. Je kunt ook een kortingscode aanbieden voor hun volgende aankoop om de kans te vergroten dat ze opnieuw bij je kopen.

3. Win-back
Je wil ook een automatisering instellen voor klanten die langere tijd niet bij je hebben gekocht. Deze automatisering stuurt een SMS- of WhatsApp-bericht om klanten eraan te herinneren dat je nog steeds beschikbaar bent en om hen aan te moedigen terug te komen en bij je te kopen. Hierbij bied je een kortingscode aan als incentive. Deze automatisering is een onderdeel van je win-back-campagne.

Voordelen van WhatsApp- en SMS-automation

Tijdbesparing en consistentie
Een voordeel van automatiseringen is dat ze je tijd en moeite besparen. In plaats van handmatig elk bericht te typen en te verzenden, stel je automatiseringen in die de berichten automatisch voor je verzenden. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat elk bericht consistent is en voldoet aan je merkrichtlijnen. Het combineren van WhatsApp- en SMS-marketing automation met e-mail automations is een krachtige formule voor bedrijven. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan een e-mail sturen om een ​​nieuwe lead te verwelkomen, gevolgd door een SMS-of WhatsApp-bericht met een gepersonaliseerde aanbieding om hen over de streep te trekken een vervolgaankoop te doen. Hoewel e-mailmarketing nog steeds een effectieve manier is om klanten te bereiken, zijn SMS- en WhatsApp-berichten vaak persoonlijker en directer. Een voordeel van deze combinatie is dat bedrijven hun klanten op verschillende momenten en via verschillende kanalen bereiken.

Personalisatie
Een ander voordeel van automatiseringen is dat ze gepersonaliseerd kunnen worden. Door informatie over je klanten te verzamelen, zoals hun aankoopgeschiedenis en interesses, stel je automatiseringen in die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van elke klant. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar het openingspercentage van de verschillende berichten of de voorkeur die de klant voorafgaand aangegeven heeft. Dit vergroot de kans dat je berichten effectiever zijn en vergroot de betrokkenheid van klanten. Met de verschillende automatiseringen bereik je klanten op verschillende punten binnen de customer journey. Dit zorgt ervoor dat klanten opnieuw bij je kopen en hun loyaliteit wordt vergroot.

Hogere conversie
Het gebruik van automatiseringen in WhatsApp- en SMS-marketing kan ook bijdragen aan een hogere conversie. Door gepersonaliseerde berichten te verzenden en klanten op het juiste moment te bereiken, kan het gebruik van automatiseringen leiden tot hogere open- en klikfrequenties en meer conversies. Uiteindelijk leidt dit tot meer omzet voor je bedrijf.

Nadelen van WhatsApp- en SMS-automation

Hoewel WhatsApp- en SMS-marketing automation veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk om deze te begrijpen en te bepalen wanneer het niet geschikt is om WhatsApp- en SMS-marketing automation in te zetten.

Opdringerig
Ten eerste kan overmatig gebruik van WhatsApp- en SMS-marketing als opdringerig worden ervaren door klanten. Als je te veel berichten stuurt of de verkeerde timing hanteert, loop je het risico dat klanten zich geïrriteerd voelen en mogelijk afmelden voor je communicatie. Het is belangrijk om balans te hanteren bij het gebruik van deze kanalen.

Privacy en regels
Daarnaast is het van cruciaal belang om de privacy van klanten te respecteren. In sommige landen en regio’s gelden strikte regels en voorschriften met betrekking tot het verzenden van marketingberichten via SMS en WhatsApp. Het is van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten. En ervoor te zorgen dat je de juiste toestemming hebt van klanten voordat je hen benadert via deze kanalen.

Voorkeur voor andere kanalen
Verder moet je rekening houden met de voorkeuren van je doelgroep. Niet alle klanten geven de voorkeur aan communicatie via SMS of WhatsApp. Sommige mensen geven de voorkeur aan e-mail of andere kanalen. Het is belangrijk om de communicatiekanalen te spreiden en klanten de mogelijkheid te geven om hun voorkeuren aan te geven, zodat je hen kunt bereiken via het kanaal dat hen het meest aanspreekt.

Doelgroep niet actief op SMS of WhatsApp
Ten slotte moet je ook rekening houden met de aard van je producten of diensten en je doelmarkt. Als jouw doelgroep niet actief is op SMS of WhatsApp, heeft het weinig zin om in die kanalen te investeren. Het is essentieel om je klanten en hun communicatievoorkeuren goed te begrijpen, voordat je besluit om WhatsApp- en SMS-marketing automation toe te passen.

Automatiseren in 6 stappen

1. Vind een betrouwbaar platform
Maar hoe begin je met het gebruik van automatiseringen voor WhatsApp- en SMS-marketing? Allereerst moet je een betrouwbaar platform vinden dat de automatiseringen uitvoert en de resultaten meet. Er zijn verschillende platformen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor WhatsApp- en SMS-marketing automatiseringen, zoals Twilio, MessageBird en ManyChat.

2. Bepaal de boodschap
Vervolgens moet je bepalen welk type automatisering het beste past bij jouw bedrijf en doelstellingen. Dit varieert van dankberichten na aankoop tot herinneringsberichten voor klanten die al een tijdje niet hebben gekocht. Door de automatiseringen te personaliseren en af te stemmen op de specifieke behoeften van jouw klanten, vergroot je de betrokkenheid en verhoog je de conversie.

Test je automatiseringen voordat je ze volledig implementeert. Controleer de berichten op nauwkeurigheid, tone of voice en duidelijkheid.

3. Bied een optie voor klantcontact
Er bestaat een kans dat een ontvanger reageert met een vraag of opmerking. Om hierop te anticiperen, is het aan te raden om een geautomatiseerd bericht in te stellen dat de ontvanger doorverwijst naar een e-mailadres waar ze hun vraag kunnen stellen.

4. Meet en optimaliseer
Een ander belangrijk aspect van het gebruik van automatiseringen is het meten van de resultaten. Door bij te houden welke berichten het meest effectief zijn en welke klanten het meeste reageren, optimaliseer je de automatiseringen. Hierdoor verbeter je de resultaten van jouw WhatsApp- en SMS-marketingcampagnes en vergroot je de betrokkenheid van klanten.

5. Houd je aan privacyregels
Een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van automatiseringen is de privacy van klanten. Zorg ervoor dat je duidelijke toestemming hebt van klanten, voordat je ze benadert via SMS of WhatsApp. Houd je ook aan de geldende privacyregels, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo voorkom je dat je in de problemen komt met de autoriteiten.

6. Evalueer en optimaliseer
Tenslotte is het belangrijk om de automatiseringen regelmatig te evalueren en te optimaliseren. Dit kan betekenen dat je de berichten moet aanpassen of nieuwe automatiseringen moet toevoegen om beter aan te sluiten bij de behoeften van jouw klanten. Door te blijven monitoren en optimaliseren, zorg je ervoor dat jouw WhatsApp- en SMS-marketingcampagnes succesvol blijven op de lange termijn.

WhatsApp- en SMS-marketing automatiseringen bieden veel voordelen voor bedrijven die op zoek zijn naar effectieve manieren om klanten te bereiken en te betrekken. Door het gebruik van automatiseringen bespaar je tijd, verzend je gepersonaliseerde berichten en verhoog je de conversie. Zorg ervoor dat je de privacy van klanten respecteert en blijf de resultaten van jouw campagnes monitoren en optimaliseren om het maximale rendement te behalen.

Bron: Van Ginkel, K. (2023, 15 juni). De kracht van WhatsApp- en SMS-automation in marketing. Frankwatching. https://www.frankwatching.com/archive/2023/06/15/whatsapp-sms-marketing-automation/

Verder lezen.

27/06
E-mailmarketing voor B2B en B2C: de belangrijkste verschillen
Kirsten van Ginkel | 5 minuten
Lees verder →
28/07
Ontdek 100+ Shopify-updates in de nieuwste Editions Summer '23
Kirsten van Ginkel | 4–6 min.
Lees verder →