fbpx

2 mei 2024 — Elevate Live: The Future of E-commerce Data     |     Meld je aan

Dit is hoe esthetiek bijdraagt aan jouw websiteconversie

Tess Verkerk | 15/06/2023

In de wereld van digital design draait alles om conversie. Bedrijven streven naar geoptimaliseerde websites die bezoekers moeiteloos omzetten in betalende klanten. Conversiepercentages, omzet en ROI zijn belangrijke maatstaven voor succes. Echter, in deze zoektocht naar meetbare resultaten wordt esthetiek vaak over het hoofd gezien. Dit is een gemiste kans, aangezien het integreren van passende esthetiek essentieel is voor een sterk converterende website.

Blog afbeelding

De obsessie met conversie

In een competitieve markt waar bedrijven streven naar maximale winst, ligt de nadruk vaak op conversie. Bedrijven willen meetbare resultaten zien en beoordelen het succes van hun ontwerpen aan de hand van conversiecijfers. Esthetiek wordt vaak onderschat omdat de meetbare impact moeilijk vast te stellen is. Het verband tussen visuele aantrekkingskracht en conversie is niet direct zichtbaar, waardoor de aandacht voor esthetiek naar de achtergrond verdwijnt.

De impact van esthetiek

Esthetiek speelt echter een cruciale rol in de branding van een merk. Een doordacht design met aantrekkelijke visuele elementen en harmonieus kleurgebruik roept positieve emoties en associaties op bij gebruikers, waardoor ze zich verbonden voelen met een merk en de aangeboden producten. Deze emotionele binding verhoogt de kans op conversie, aangezien gebruikers eerder geneigd zijn te investeren in merken waar ze een emotionele connectie mee voelen. Een sterk voorbeeld hiervan is de esthetisch gedreven designfilosofie van Faccia Brutto; het minimalistische en elegante ontwerp van hun producten weerspiegelt niet alleen de functionaliteit, maar straalt ook kwaliteit en innovatie uit.

Blog image

Esthetiek als conversieboost

Het succes van design ligt niet alleen in het optimaliseren van esthetiek en conversie, maar in het creëren van harmonie tussen beide. Wanneer esthetiek en conversie elkaar versterken, ontstaat er een krachtige gebruikerservaring die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel effectief is. Neem bijvoorbeeld de website van Nike; dit ontwerp combineert een esthetisch aantrekkelijke lay-out met conversiegerichte elementen. De website maakt gebruik van sterke afbeeldingen en een contrasterend kleurenpalet om de aandacht van gebruikers te trekken, terwijl call-to-action-knoppen strategisch geplaatst zijn om conversie te stimuleren.

Blog image

De succesformule voor een krachtige gebruikerservaring

Om de associatieve interpretatie van je merk te vergemakkelijken en de conversie te bevorderen, is het belangrijk om esthetiek en conversie te combineren. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken:

  Consistente branding
  Zorg ervoor dat de visuele elementen van jouw merk consistent zijn over alle platforms. Dit omvat het kleurenpalet, de typografie, het logo en de grafische stijl. In de strategische component van de identiteit wordt er nagedacht over de volgende pijlers: kernwaarden, missie en visie, merkdoel en merkpersoonlijkheid. Consistente branding helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen, terwijl jouw merk een aantrekkelijke uitstraling behoudt.
  Gebruiksvriendelijkheid
  Streef naar een intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring voor de bezoekers. Denk aan gemakkelijke navigatie, duidelijke call-to-action-knoppen en snelle laadtijden. Een gebruiksvriendelijke website verhoogt de kans dat bezoekers converteren.
  Responsive design
  Optimaliseer het design voor verschillende apparaten en schermgroottes. Consumenten gebruiken tegenwoordig verschillende apparaten om online te browsen, dus het is essentieel dat de esthetiek en conversie-aspecten van het design goed werken op zowel desktops als mobiele apparaten.
  A/B-testen
  Voer A/B-tests uit om de impact van verschillende esthetische en conversiegerichte elementen te meten. Door te experimenteren met verschillende ontwerpen krijg je inzicht in wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep en conversiedoelen. Het combineren van kwantitatieve data met intuïtieve designbeslissingen zal bovendien leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en een hogere conversieratio.

De sleutel tot succes

Het integreren van esthetiek en conversie in design is de key to success in een steeds competitievere markt. Door de focus niet alleen op conversie te leggen, maar ook op de esthetische aspecten van een ontwerp, creëer je een aantrekkelijke eerste indruk, bouw je vertrouwen op en verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van je website. Een consistente benadering met datagedreven designkeuzes is essentieel om te groeien als merk. Dit resulteert in een winnende formule die zowel klanten aantrekt als converteert.

Raise the bar

Benieuwd naar de kansen voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op—onze specialisten kijken ernaar uit je verder te helpen.

Referenties
Brown, D. (2019). The Importance of Aesthetics in Web Design. Smashing Magazine.
McCormick, C. (2020). The Power of Visual Hierarchy in UX Design. Interaction Design Foundation.
Nielsen, J. (1997). How Users Read on the Web. Nielsen Norman Group.

Verder lezen.

23/06
Het PEACO-model: de weg naar data driven e-mailmarketing
Isabelle van Dijk | 2 minuten
Lees verder →
27/06
De kracht van WhatsApp- en SMS-automation in marketing
Kirsten van Ginkel | 6 minuten
Lees verder →