fbpx

6 juni 2024 — Bezoek ons op Emerce Digital Marketing Live!     |     Bekijk het programma

Til jouw email marketing naar een hoger niveau; dé effectieve strategie voor A/B-testing

Isabelle van Dijk | 2 minuten

Email marketing is een onmisbaar onderdeel in de marketingmix en is zeer effectief om retentie en je conversieratio te verhogen. Toch wordt er nog vaak gediscussieerd over de effectiviteit ervan, maar zeker met de huidige digitale ontwikkelingen en privacywetgeving wordt het belang van email marketing steeds meer ingezien. Email marketing heeft ten opzichte van de andere kanalen de hoogste ROI, mits je het met de juiste strategie weet in te zetten. A/B-testing is hier een groot onderdeel van, ook bij Elevate Digital. Blijven testen en optimaliseren is noodzakelijk om de doelgroep te bereiken, first-party data te verzamelen en met gepersonaliseerde content jouw customers meer te laten converteren. In deze blog bespreken we hoe je een A/B-testplan opstelt en hoe dit je helpt om jouw email marketingstrategie te optimaliseren.

Blog afbeelding

Wat is A/B-testing?

Allereerst: wat is A/B-testing nu eigenlijk? Als je email marketing hoort, is het bijna niet te missen dat A/B-testing ook besproken wordt. Als marketeers zijn we zeer bekend met deze optimalisatiemethode. Je vergelijkt zo namelijk twee verschillende versies van dezelfde mail: een versie A en een versie B. De variaties verschillen per doelstelling en customer journey-fase. De resultaten van elke versie dienen als data-inzichten om je email te verbeteren en je conversieratio’s te verhogen.

A/B-testing per customer journey-fase

Het is niet mogelijk om A/B-testing op alle onderdelen van een email tegelijk toe te passen. Daarom is het van belang dat je ook voor A/B-testing een juiste strategie hanteert. Daarbij is het goed om rekening te houden met de fases die je consument doorloopt en welke KPI (Key Performance Indicator) jij wilt optimaliseren. Zo is voor iedere See-, Think- of Do-fase een ander testonderdeel van belang. Weten hoe je een goede A/B-test uitvoert voor iedere fase in de customer journey? Lees het in de blog: Het beïnvloeden van jouw consument middels email marketing en A/B-testing

PIE-model | Dé strategie om jouw KPI’s te overtreffen

Het is wel duidelijk dat A/B-testing niet iets is wat je zo maar even doet. Om het optimale uit jouw email marketing te halen is een strategie hiervoor onmisbaar. Bij Elevate Digital maken wij gebruik van het PIE-model. Dit is een methode om te bepalen welke elementen van een email je wilt testen op basis van potentie, het belang en de haalbaarheid. Dat zijn de key-items om het PIE-model te gebruiken:

 • Potential (potentie): We starten met de potentie. Welke elementen van de email hebben de meeste potentie om de conversieratio te verhogen? Hierbij zijn diverse elementen van toepassing, zoals de onderwerpregel, de afbeeldingen, de call-to-action, de inhoud of het verzendtijdstip.
 • Importance (belang): Vervolgens kijken we naar de belangen. Welke elementen zijn het belangrijkst voor de doelgroep? Dit varieert per bedrijf en doelgroep, maar over het algemeen zijn de onderwerpregel, de call-to-action en de inhoud van belang.
 • Ease (gemak / haalbaarheid): Als laatste kijken we naar het gemak om de implementatie door te voeren. Welke elementen zijn dus haalbaar om te testen? De mogelijkheden variëren in de diverse ESP’s (Email Service Providers), maar ook de tijd en middelen die je beschikbaar hebt.
 • Blog image

  Deze drie factoren dienen als handvaten om de prioriteit te bepalen van je A/B-test. Er zijn namelijk meerdere factoren om te bepalen waar je prioriteit aan moet geven; hier zijn geen standaard regels voor. Dit is voor elk bedrijf anders, afhankelijk van de doelstellingen en andere factoren. Het PIE-model is een hulpmiddel om A/B-testing en de prioriteit hiervoor in te richten, zodat jij jouw email marketing aan de hand van testen optimaliseert voor hogere resultaten.

  Let er wel op dat niet elk A/B-testresultaat direct relevant is. De significantie moet in orde zijn om het resultaat te kunnen beoordelen en bij de uitkomst moet ook een duidelijke winnaar zijn. Is dit niet het geval? Dan is het slim om de A/B-test nogmaals uit te voeren. Wil je meer weten over het opstellen van de juiste KPI’s? Lees dan de blog: De belangrijkste KPI’s voor jouw email marketing strategie

  We kunnen dus wel stellen dat A/B-testing geen eenmalige handeling is, maar een continu proces waarbij voortdurend de prestaties van emails worden gemeten en geoptimaliseerd. Door regelmatig A/B-tests uit te voeren en KPI’s te monitoren, verbeter je de effectiviteit van jouw email marketingstrategie en verhoog je de conversieratio. Email marketing uitbesteden? Elevate Digital staat voor je klaar om samen hogere resultaten te bereiken met marketing automation.

  Sparren over e-mailmarketing & automations? Neem gerust contact op!

  Blog image
  Isabelle van Dijk
  E-mail Marketeer

  Verder lezen.

  03/05
  In 3 simpele stappen start ook jij met conversie-optimalisatie
  Kiki Wijnen | 5 min
  Lees verder →
  15/06
  Dit is hoe esthetiek bijdraagt aan jouw websiteconversie
  Tess Verkerk | 15/06/2023
  Lees verder →